Amiga - Back for the futureSå er det endelig sket. På Computer98 messen i Köln annoncerede Amiga Inc. en åben konference for alle interesserede. Og for alle dem der dukkede op blev det et meget interessant pressemøde. Faktisk blev der smidt lidt af en nyhedsbombe midt i mellem de fremmødte. For efter lang tids hemmelighedskræmmeri åbnede Amiga Inc. nemlig op for godteposen og fortalte om fremtidsplanerne for Amiga'en.

Classic Amiga
Først og fremmest blev der fortalt om OS 3.5 og hvad der generelt er omkring denne OS upgrade til Classic Amiga. Dette er dog stort set hvad der ligger på Amiga Inc. hjemmeside, så det vil jeg gå hurtigt henover.
En anden god nyhed er, at der igen kommer Amiga 4000TE maskiner. Efter længere tid med tilbageholdte komponenter er det lykkedes Amiga Inc. at få en aftale i hus der genetablerer leverencen af Amiga 4000TE. Ifølge Petro Tyschtschenko, President af Amiga International, er komponenterne allerede under vejs, og maskinerne vil være klar tidligt i 1999.

En OS partner er blevet valgt
Den store bombe på pressemødet var fremtidsplanerne for Amiga computeren. Under stor spænding blev det annonceret af den længe ventede Amiga OS partner var blevet valgt. Valget er faldet på kernel producenten QNX. QNX producerer en kompakt Microkernel der bl.a. er blevet brugt af NASA. Microkernelen selv indeholder kun de mest basale funktioner, og lader resten af funktionaliteten være op til eksterne programmet. Dette giver den klare fordel, at det færdige OS er fuldt skalérbart. Har du en set-top box indeholdes én funktionalitet, har du en desktop computer indeholdes en anden funktionalitet - blot ved at tilføje eller fjerne programmer fra systemet.
Kernel'en selv fylder kun ca. 48Kb, og indeholder funktionalitet der gør, at funktionalitet kan tilføjes eller fjernes imens OS'et kører - ikke noget med at reboote computeren når der er installeret ny driver software!

Basis for det nye Amiga OS
QNX's kernel er baseret på beskeder der sendes rundt i systemet. Således virker OS'et som en virtuel databus der løber mellem alle programmer der kører på computeren. Skal en funktion udføres sender et program en besked på denne systembus. Et andet program, som kan udføre den ønskede funktion, fanger beskeden og udfører funktionen. F.eks vil en grafikkort driver være et program på lige linie med f.eks tekstbehandling og tegneprogrammer. Driveren vil ligge og vente på beskeder der omhandler tegning af ting på skærmen, og udføre de kommandoer den modtager.
Et endnu mere spændende aspekt af OS'et er, at den virtuelle bus i systemet kan forbindes mellem flere maskiner. Ved at have en netværks driver på en computer kan denne videresende alle beskeder i systemet til netværket. Netværket vil så komme til at virke som en del af den virtuelle bus. Alle maskiner koblet på netværket på tilsvarende vis vil derfor kunne svare på beskeder sendt af programmer på andre maskiner. Vi snakker her om en helt ny måde at bruge computere på - virkelig banebrydende teknologi!

En kørende demo
Chefen for QNX var tilstede ved pressemødet. Her gav han en overbevisende demo af kernelen i brug. Blandt andet havde han to maskiner der kørte netværk. Her kørte den før omtalte fælles virtuelle bus også mellem maskinerne, og han viste eksempler på eksportering af et programs brugerinterface til den anden maskine. Det vil sige, at programmet stadig kørte på den ene maskine, men hele brugerinterfacet blev vist på den anden maskine, og det var også på denne anden maskine at brugeren kunne interagere med programmet. Dette skabte vildt bifald fra tilhørerne, hvilket han dog fejede lidt af bordet med kommentaren "Det er faktisk bare en triviel opgave for OS'et!"
Som et eksempel på denne brugerinterface eksport kan du foreatille dig at du arbejder med en rapport. Der er lige et afsnit du gerne vil have en anden til at rette igennem, så du eksporterer hele programmet til hans maskine. Tekstbehandlings programmet vil stadig køre på din maskine, men vises ikke længere på din skærm. Istedet vises programmet hos vedkommende der skal gennemlæse rapporten. Efter han har gennemlæst rapporten og rettet den til er det bare at hente programmet tilbage til din egen brugerflade igen.


Alt i alt var det en rigtig forbløffende og overraskende pressekonference der blev afholdt. Det har ikke været muligt for os umiddelbart at få det hele med da vi lige akkurat er kommet hjem fra messen. Ovenstående er blot en hurtig nedskrivning af noget af det der blev fortalt og vist på konferencen - tag det som en appetitvækker, og vær forberedt på at blive forbløffede når i selv på et tidspunkt hører det hele, og ikke mindst ser basis for det nye Amiga OS i funktion.
Klokken nærmer sig sent, og jeg er ved at være træt. Vi må se at få gennemlæst dette og få det rettet til - ikke mindst få tilføjet noget mere information og strukturere hvad der allerede står. (læs det her)

Meget kommer til at ske, og meget vil blive anderledes. Jeg er dog ikke længere nær så nærvøs for Amiga'ens fremtid som jeg var da jeg tog afsted til Köln i torsdags. Amiga Inc. havde ret da de fremsagde sloganet "Amiga - Back for the future!"

Sidst opdateret: 11/1-99