Om Amiga

Amiga 1000
Amiga'en blev lanceret tilbage i 1985 som en ægte multimedia computer og som et reelt alternativ til andre former for hjemme computere. Dengang var Pc'en knapt nok kendt, og hjemme brugte man maskiner som Spectrum, Amstrad og naturligvis Commodore 64. Amiga'en blev oprindeligt udviklet af en flok 'hippier', om man vil. Ihvertfald blev selve firmaet Amiga startet af flere excentriske personer der ville udvikle en virkelig hyper computer.
Under udvikingen af Amiga 1000 var firmaet flere gange i fare for at gå fallit, og var desuden tæt på at blive opkøbt af Atari, før Commodore opkøbte hele firmaet for næsen af Atari der havde forventet at få det hele for en slik.

Amiga 1000 dukkede med Commodores hjælp op på markedet, og lanceringen af den oprindelige 6-lags prototype Amiga, der blev fløjet fra USA til Europa på 6 seperate flysæder af frygt for at tingesten ikke skulle virke ved fremkosten, var lidt af en verdens sensation! Amiga'en formåede i en tid med monokrom skærme, nullyd, terminaler og dosprompter at præsentere et fuldt multitasking miljø styret af ikoner og en musepil, og det foregik endda i op til 4096 farver, fuld 4 kanals stereo lyd i 8-bit og med ægte computer tale fra den famøse tale syntheziser der på daværende tidspunkt var en af de mest moderne.

Amiga 500/2000
Siden hen blev Amiga teknologien indlemmet helt i Commodore regi, A2000 og A500 blev udviklet og markedet blev brutalt nedlagt af Commodore og deres lille ny "spillemaskine" der også kunne være med til en hel del praktisk arbejde i hjemmet.

Motorola 68000 leverede cpu poweren i Amiga'en og med mellem 1/2 og 1 mb ram, samt en 256kb ROM, indeholdende operativ systemet, leverede Amiga'en en helt ny slags måde at arbejde med computer.

Amiga'en var til både underholdning og seriøsitet, men desværre formåede Commodore aldrig at lancere den som ret meget andet end en underholdnings maskine...

Amiga 3000
Senere hen kom A3000 på markedet som en fuldblods powerstation med 68030, 6 mb ram, 50 mb SCSI HD, og enda et helt nyrevideret styresystem der var parat til at føre Amiga'en ind i 90'erne.
Det var meget dengang, men føj hvor var den dyr...

A500+ og A600 kom i halen med samme Kickstart, dog stadig med 68000, hvilket blot beviste OS'ets potentiale på trods af få computerkræfter.

I baggrunden spøgte Pc'en som blev mere og mere fremherskende. Også Apple Macintosh var populær på det mere seriøse markede, mens Atari ST næsten var totalt udkonkureret.

CDTV
Ind imellem alt dette lykkedes det Commodore at lancere en af de første maskiner med cd-rom drev. CDTV'en var grueligt forud for sin tid, men forsøget med at flytte computeren ind foran TV'et som en 'alt-i-en' maskine faldt hurtigt til jorden, bla. pga. forfejlede kampagner og forældet teknologi i maskinen. Mod slutningen forsøgte man at sælge CDTV med både keyboard, diskdrev, mus og monitor alt sammen i samme matsorte farve. Stilligt skal det dog siges...

Amiga 4000/1200
I slutningen af 1992 barslede Commodore med A4000 som førte Amiga'en ind i en ny æra med nyt chipsæt og nye idéer for hvordan en computer skulle arbejdes med. Kickstarten nåede til 3.0, som primært var en opdatering af det forrige OS til brug med AGA chipsættet. Men der blev også introduceret datatypes der gør det muligt for et program at forstå filtyper som det ikke fra programørens side har lært at fortolke.

AGA chipsættet var i sig selv epokegørende, det tillod op til 262144 samtidige farver i opløsninger op til 1280x512. I baghånden havde Commodore flere trumfer, de nåede desværre aldrig ud fra udviklings afdelingen...

Kort efter lanceringen af A4000 som en ny powerstation kom A1200 ud som en afløser for A500. Denne lille computer er en desktop computer med integreret keyboard i computeren, ganske som vi kender det fra A500 og fordums tids C64, Spectrum osv.

A1200 blev ganske populær og da CD32 blev lanceret som en spillekonsol med 32-bit og cd-rom drev, syntes det at gå rigtig godt for Commodore.

Desværre måtte Commodore dreje nøglen om i starten af '94 pga. en hel del fejlslagne strategier, inkompetent bestyrelse, langsommelig udviklingsproces samt en hvis portion alm. uheld.

Siden da har Amiga'en været en meget omtumlet affære med langtrukne gensalgsforhandlinger og flere påståede ejerskaber. Tyske Escom fuldførte i 1995 et opkøb af Commodore og oprettede Amiga Technologies som et selvstændigt datterselskab. Desværre måtte også Escom dreje nøglen delvist om. Delvist fordi visse dele af Escom fortsatte uhindret, men desværre blev Amiga Technologies sat i betalingsstandsning.

I 1997 blev Amiga Technologies, og de dertil hørende patenter og trademarks, opkøbt af PC producenten Gateway2000. Idag er firmaet opdelt i to forskellige afdelinger under navnet Amiga. En afdeling står for salg, marketing og licensering af produkterne, og den anden står for research og development.

Dream Amiga?
Phase5 lovede os A\Box, men gav os PowerUp istedet. De lovede os at de ville levere en Pre\Box der kørte AmigaOS med 4 PowerPC processorer, men... Faktum er at der idag er produceret og leveret tusindvis af PowerUP accelerator kort til Amiga'er rundt omkring i verdenen.
Phase5 forventer at levere G4 acceleratorkort til de hungrende Amiga ejere i starten af år 2000. De lover også at kunne levere FireWire, USB, miniPCI og 32MB grafikkort til G4 kortene.

Amiga selv har lovet os en splinterny Amiga med teknologi der får denne nye maskine til at stå ligeså meget FORAN udviklingen som A1000 gjorde i sin tid da den blev lanceret.
Her ultimo 1999 ser det dog ikke for lyst ud for AmigaNG maskinen.

Medio 2000
Tjaeh... Årskiftet gik... En stor overraskelse kom til os da et lille selskab kaldet Amino med Bill McEwan i spidsen udtalte at de havde købt Amiga'en af Gateway 2000. Endelig fik vi ejere der var begejstrede for selve Amiga'en og ville det bedste for os - Amiga ejerne. Selskabet kom hurtig til at hedde Amiga selvfølgelig og kom med regelmæssige updates til Amiga folket. En ting de har gjort meget ud af har været at fortælle os at de IKKE har ville love os noget før de var sikker på at det rent faktisk lod sig gøre. På nuværende tidspunkt har de mange samarbejdspartnere, bl.a. benytter det nye Amiga Operativ system sig af en kernel fra Tao Inc. som bla. udvikler Java teknologi. Amiga har allerede udgivet en developer pakke til brug for dem der måtte ønske at udvikle til den nye Amiga. Interessen har været enorm, og noget tyder på at ved genlanceringen af Amiga'en vil den have den største program base som nogen ny platform nogensinde har haft!

I mellemtiden gik Phase5 i betalingsstandsning, og mange PPC kort strandede under reperation hos dem. Heldigvis er de fleste kort på vej tilbage til deres retmæssige ejere nu, men det har betydet at firmaet ikke kunne opretholde deres garanti, ligesom de heller ikke har kunne reperere defekte kort. I mellemtiden har DCE overtaget reperationerne af kort, ligesom de har licenseret Phase5's eksisterende produkter, Cyberstom, Blizzard etc. hvilket betyder at de er i handlen igen idag. Omend i meget begrænset omfang der slet ikke kan dække efterspørgslen.

Sommeren 2003.
MorphOS dukkede op som et slags alternativ til AmigaOS. Med en native PPC kerne og en mulighed for at køre ældre Amiga programmer i en "sand box" mode, gav det en mulighed for brugerne at prøve noget nyt. Der blev leveret knapt 600 Pegasos G3 maskiner og Genesis lover G4 maskiner i slutningen af 2003. Godt nok er MorphOS hurtigt, men stabilt er det ikke.
Det er heller ikke Amiga OS, "Amiga følelsen" mangler.

"Amiga OS4 on tour", var meldingen.
Endelig. Det vi har gået og sukket efter i meget lang tid. Amiga OS 4 er ved at være klar til lancering i sensommeren 2003. Et native PPC OS der kan køre på Cyberstorm PPC kortene og en helt ny maskine. Amiga One blev lanceret som en G3 computer i slutningen af 2002. Godt nok kun med Linux som styresystem, men det er kun et spørgsmål om tid før OS 4 kommer til den. 800 MHz G4 maskiner er også lanceret og hvem ved hvornår G5'erne kommer?

Amiga OS 4 bliver en helt ny kerne udviklet til PPC der giver mulighed for memory protection og virtual memory. Samtidig får vi opgraderet forskellige dele af OS'et. Bl.a. et nyt filsystem, hurtig "JIT" 68k emulering, en ny hurtig TCP stack, en USB stack til at køre USB enheder, opdateret gui interface med nogle smarte og flotte funktioner og en helt ny udviklet AmiDock. Og vigtigst af alt, "Amiga følelsen" intakt og blændende hurtigt, allerede på en 233 MHz PPC604e.

Jooo, det er endelig blevet jul for Amiga folkene :)
Det er både sikkert og vist...


Sidst opdateret: 29/6-2003